Kontakt telefon: 011/2685-398
Adresa: Miloša Pocerca 13/3
Kozmetika

Prekrijte sve nedostatke kože

fotografija Milica Ignjatovic

 

Piše: Milica Ignjatović
Strukovni kozmetičar-estetičar, scenski masker-šminker

 

 

BB krema-šta je to?

BB kreme su savremeni proizvodi koji kombinuju dve stvari, dekoraciju i negu kože. Ovaj pristup, ustvari, prati savremene tokove i način života, gde se jednim preparatom rešava problem jutarnje nege kože i njene dekoracije.
Prema istraživanjima u 2012. godini, 24% žena koristi ovaj preparat kao zamenu za primenu tečnih pudera, pudera u prahu i bronzera, dok se u 2013. godini, ovaj procenat popeo na 29% (1). Na osnovu toga možemo zaključiti da popularnost ovih proizvoda polako raste. Potrošači, koji koriste ovu vrstu preparata, ističu da im ova vrsta preparata smanjuje broj kozmetičkih preparata koje koriste, štedi novac i vreme.
Procenjuje se, da će pojavom krema sa oznakom DD i CC , ova vrsta preparata biti sve popularnija u narednim godinama. Prateći ovaj trend rasta popularnosti BB krema, raste i broj kozmetičkih kuća koje ih proizvode.

Postavlja se pitanje šta su to BB kreme?

BB kreme su preparati iz takozvane grupe multifunkcionalnih kozmetičkih proizvoda (2). Ova ideja o jednom kozmetičkom preparatu, koji ima višestruku funkciju, svoju popularnost prvo postiže u Južnoj Koreji i odatle se šriri na jugoistočnu Aziju, a zatim na zapad ka Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Nemački dermatolog C. Schrammek izjavio je da je on prvi patentirao ovu vrstu preparata, tj. on je 1960. godine napravio kremu, koju je davao svojim pacijentima nakon intervencija, a imala je za cilj da ih zaštiti od dejstva sunčevih zraka i prekrije crvenilo koje je nastalo zbog intervencije (3).

Međutim, ovi proizvodi su pravu popularnost stekli na tržištu Sever Koreje, gde su tamo prisutni od 1970 god. pod nazivom „Blemish Balm”, što u prevodu znači “melem za nepravilnosti” ili fleke. Ove kreme su sadržale aktivne komponente koje terapijski deluju na hiperpigmentacije, ali sadrže i komponente koje ujednačavaju tj. prebojavaju boju kože i na taj način vizuelno rešavaju nepravilnosti paralelno dok se sprovodi terapija.

Vrlo brzo poznate kozmetičke kuće počinju sa proizvodnjom ove vrte preparata ali se različito snalaze u nazivima ovih krema jer je naziv „Blemish Balm” bio prisutan na Azijskom tržištu i bio je zaštićen od kopiranja tako da se pojavljuju pod nazivom „Blemihs Base”, „Beauty Balms”, „Blemish Balm”, „Beauty Benefit Crèmes”, „Beauty Flash Balm” pa otuda i skraćenica BB krema koja se pojavila kao fraza u skorije vreme.
BB kreme predstavljaju kombinaciju hidratantne kreme, pudera, preparata za zaštitu od sunca ,a mogu imati i druge aktivne sastojke koji će odlagati poces starenja (vitamin E i B5) ili delovati umirujuće (alantoin, ekstrakt zelenog prkosa).
To su emulzije koje se lako razmazuju po površini kože. Njihova uloga je očuvanje i poboljšanje barijerne funkcije kože, hidratacija, pogodne su za različite tipove koža. Iako se uglavnom proizvode u dve nijanse, sadrže pigmente koji imaju sposobnost prilagođavanja tonu kože, pa tako mogu biti primenjene kod najrazličitijih nijansi boja koža.
Pored ovoga, ovi preparati sadrže i titan dioksid, koji je fizički blokator sunčevog zračenja kao i octinoxate koji je hemijski UV filter (4). Kao hidrirajuću supstancu često sadrže propilen glikol, a kao dodatak koriste se i ceramidi koji imaju ulogu da obnavljaju prirodnu lipidnu barijernu kože.
Zbog dodataka koje deluju antiinflamatorno, ove kreme se preporučuju i osobama sa osetljivom kožom.
Kao sirovine koje boje kožu sadrže minerale aluminijum hidroksida, mica i okside gvožđa.
Konkurencija ovim kremama su kreme pod nazivom CC. Ovu vrstu proizvoda lansirala je Francuska kompanija Šanel na Azijsko tržište, a CC predstavlja skraćenicu od „Complete Correction“. Imaju bolju pokrovnu moć od BB krema, bolje prijanjaju na kožu, produženo im je vreme nošenja, a dodatne aktivne komponente su kvalitetnije i daju bolje rezultate u pogledu nege kože (5). Međutim, kada bismo ih poredili sa BB kremama koje su se pojavile na Evropskom tržištu, videli bismo da one imaju iste karakteristike kao i CC kreme koje su lansirane na Aziskom tržištu.

Receptura BB kreme tipa U/V prilagođena Evropskom tržištu (6)
Ovaj preparat ima sposobnost prilagođavanja tonu kože, dobru pokrovnu moć i SPF koji se postiže kombinacijom organskih i neorgansih UV filtera. UV filter metoksibenzoilmetan je u formulaciji fotostabilizovan pomoću oktokrilena. Da bi se obezbedila stabilnost emulzije i ravnomerno suspendovanje pigmenata dodaju se ksantan guma,hektorit i akrilni polimeri.
Optičko smanjenje bora i prekrivanje nesavršenosti na koži postiže se primenom natrijum kalijum aluminijum silikata, titan dioksida i silike.
BB kreme tabela copy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postupak izrade preparata:
Pomešati sve sastojke iz faze A i mešati ih dok se ne sjedine. Zagrejati do 60°.
Pomešati sve sastojke iz faze B i mešajte dok se ne sjedine. Zagrejti do 60°.
Umešajte fazu B u fazu A dodajući je polako. Homogenizovati. Na tepmeraturi od 40° mešati 10 minuta i zatim dodati fazu C. Homogenizovati. U fazu A/B/C dodati fazu D, homogenizovati I na kraju dodati fazu E. Homogenizovati.
U in vitro uslovima pokazano je da ova BB krema ima SPF 36.

Na kraju možemo reći da su BB kreme i njihove unapređene formule CC kreme, vrsta preparata koja spada u proizvode koje morate imati i koja postaje sve popularnija. Smatra se da će njihov dalji razvoj ići u postizanju što većeg broja nijansi koje će zadovoljiti veliki broj tonova i potonova kože. Međutim, pored svih prednosti, ova vrsta proizvoda, donekle je podelila mišljenja stručnjaka, dok ih jedni hvale i sa oduševljenjem prihvataju, drugi misle da ova vrsta proizvoda može ugroziti ostale preparate, a može i zbuniti potrošače prilikom odabira zbog dodatnih aktivnih komponenti koje ove kreme mogu sadržati.

(1) http://store.mintel.com/color-cosmetics-us-july-2013

(2) Imogen M. Multifunctional BB Creams Versus Tailored Approaches in Beauty.
Cosmetics & Toiletries. 2012
(3) Schoeneck A. Eine Creme und ihre. Geschichte Brigitte. 2012; 83
(4) Raffy S. Read the Label Online: Atopalm BB Cream
Cosmetics & Toiletries. 2013 Baldecchi T, lage J, Bai R, Wu S, Zhuang J, Witte G, Pflucker F. From BB to CC Creams –Innovative Formulation of Multitasking Care. SOFT JOURNAL 2012; 9:138
(5) Baldecchi T, lage J, Bai R, Wu S, Zhuang J, Witte G, Pflucker F. From BB to CC Creams –Innovative Formulation of Multitasking Care. SOFT JOURNAL 2012; 9:138

Previous ArticleNext Article
Urednik časopisa EstetikPro. Nastavnik predmeta Farmakognozija i Kozmetologija u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi. Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije.