Kontakt telefon: 011/2685-398
Adresa: Miloša Pocerca 13/3
Kozmetika

Šta su to nutriceutici?

Investirajte pametno!

Antiaging je termin koji se veoma široko koristi u svim medijima. Sve više pažnje se poklanja fizičkom izgledu i nastojanju da se izgleda što mlađe. Proizvodi koji se koriste u ovu svrhu uglavnom uključuju antiaging kreme i nutritivne suplemente tj. nutraceutike.

Da li ovi proizvodi deluju?
Antiaging kreme umereno poboljšavaju vidljive znake starenja, ali ono što unosimo u naše telo je daleko važnije nego ono što nanosimo na kožu. Zbog toga su nutraceutici značajno bolja investicija za održavanje vitalnosti i energije.
Nutraceutici obuhvataju širok pojam koji uključuje sve vrste zdrave hrane ili one sa medicinskim efektom. Zakonski okviri za ono što nazivamo funkcionalna hrana i nutraceutici su razvijeni zajedno sa novim proizvodima međutim sam naziv u mnogim zemljama nije zakonski prihvaćen.

Nutraceuticals-Its-Impact-On-Health-Care-240623241625836.png
Zašto starimo?
Starenje kože je kompleksan, progresivan i neizbežan biološki process. Iako je primarno fiziološki process (hronološko starenje) koji uključuje našu genetsku predispoziciju, može postati i patološki process (prerano starenje). Prerano starenje kože se manifestuje ubrzanom pojavom bora, perutanjem, grubošću, suvoćom, kao i abnormalnim pigmentacijama hipo ili hiper pigmentacijama. Može biti uzrokovano uticajem okoline (hronično izlaganje sunčevim zracima, zagađenje, pušenje, ekstremne temperaturne promene). Jedan od razloga za starenje je i progresivna proteolitička degradacija potkožnog elastičnog vlakna, koje se ne može adekvatno zameniti ili popraviti (1).

Jedan od razloga starenja je i oksidativno oštećenje DNK molekula, proteina i drugih makromolekula koje se akumulira tokom godina. Sam kiseonik ima dvostruku ulogu u telu, neophodan je za život ali je i izvor potencijalno štetnih čestica slobodnih radikala. Slobodni radikali kiseonika se formiraju u toku stvaranja energije aerobnog metabolizma i postoji nekoliko vrsta reaktivnih kiseoničnih čestica (ROS). U samom procesu starenja dolazi i do oštećenja mitohondrija i glikozilacije protein (2).
Slobodni radikali ubrzavaju starenje tako što kradu elektrone, oštećuju tkiva i ćelije. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala. Enzimi antioksidansi kao što je superoksid dismutaza, gluatation peroksidaza i katalaza imaju značajnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. Aktivnost ovih enzima direktno zavisi od koncentracije mikroelemenata selena, bakra, cinka, gvožđa i mangana. Ovaj sistem postaje spor i nije dovoljan usled nedostatka mikroelemenata, zagađenja okoline ili konstantne stimulacije imunog sistema (alergije, infekcije, hronične bolesti) (2).
Ne enzimski antioksidansi su manje čestice, koje se nalaze u ekstra i intercelularnim tečnostima i većina se unosi hranom. Najznačajniji miroelemnti antioksidansi koji se moraju unositi hranom su Vitamin A (provitamin vitamina A , beta karoten), C, E selen, cink, bakar mangan i gvožđe. Melatonin hormon koji utiče na regulaciju dnevnog bioritma organizma je takođe odličan antioksidans.

Same biljke su veoma važan izvor supstanci sa hranljivim i terapijskim vrednostima. Jedni od najvažnijih biljnih sastojaka polifenli su proučava dugi niz godina. Postoje neosporni dokazi da topikalna aplikacija ili oralni unos ekstrakta biljaka bogatih polifenolima smanjuje broj degenerativnih bolesti ili stanja kože kao što je starenje. Protektivno dejstvo polifenola kao nutraceutika zavisi ne samo od njihovog unosa u organizam već i od njihove bioraspoloživosti (1).

resveratrol

Resveratrol, koje se proizvodi u kožici grožđa, izaziva u telu efekat sličan smanjenom unosu kalorija. Poznato je da smanjen unos kalorija kod životinja produžava životni vek. Utiče na pojavu mehanizma opstanka koji štiti i omogućava telu da funkcioniše efikasnije aktivacijom određenih gena. Resveratrol aktivira određene gene, takođe, verovatno mehanizmom ograničenja kalorija a da ustvari i ne izaziva restrikciju (3).
Drugi nutraceutci se kvalifikuju kao antiageing proizvodi jer utiču na ubraznu proizvodnju energije u mitohondrijama. Mitohondrije su ćelijske organele odgovorne za proizvodnju energije u našem telu. Sa godima njihova funkcija opada što doprinosi starenju. Koenzim Q-10, riboza, karnitin, alfalipoična kiselina i kompleks B vitamina moze štiti od pada mitohondrijalne aktivnosti.
Mitohondrije su jedinstvene i po tome što imaju sopstvenu DNK. To znači da se mogu umnožavati, i to rade kao odgovor na vežbanje, primarno na veoma intenzivan trening. Pironohinolin hinin je nutraceutik koji takođe utiče na razvoj novih mitohondrija.

731900338_tp
Glikozilacija se pojavljuje kada se prekomerno unet šećer u krvi veže za protein, i primarno sprečava protein da obavlja svoju funkciju. L-karnosine je antioksidans koji sprečava glikozilaciju (3).
Na tržištu se pojavila i TA-65, koja sadrži telomerase i koncentrat je biljke Astragalus. TA-65 sprečava skraćivanje telomera, i na taj način utiče na sprečavanje prekomernog skraćivanja telomere. Pri svakoj deobi ćelija telomere se pomalo skraćuju, što dovodi do smanjene zaštite naših hromozoma. TA-65 ne samo da sprečava prekomerno skraćivanje telomera već ih može i produžiti. Tokom 2005. rađena je dvostruko slepa studija koja je pokazala da se uzimanjem TA-65 značajno smanjuju biomarkeri starenja. Naime dolazi do jačanja imunog sistema, povećanja nivoa energije, elastičnosti kože, vizuelnih znakova starenja (4).
Na tržištu je sve više anti-aging proizvoda. Oni mogu pomoći, ali ono na šta se treba usredsrediti su zdrave navike. Ishrana i vežbanje svakako značajno utiču na način na koji starimo.
Izazov za proizvođače antiaging proizvoda je svakako priprema multiplih proizvoda koji predstavljaju kombinaciju kozmetoceutika i nutraceutika sa ciljem da se utiče na biološki proces starenja i smanjenje degenerativnih promena na koži.

Literatura:
1. Menaa F, Menaa A, Treton J. Poliyphenols against skin aging in Polyphenols in Human Health and Disease. Eseviar, 2014: 63; 819-830
2. Bender-Vranešić D. The role of nutraceuticals in anti-aging. Acta Clin Croat. 2010: 49 (4); 537-544
3. Jacko J. Anti Aging Products: Nutraceuticals in the News. htmhttp://antiagingworld.net/anti-aging-products/l. 2010, poslednji pristup jun 2014
4. http://www.optimalhealth.org.uk/ta65%20a%20new%20product%20for%20life%20extension, poslednji pristup jun 2014

Previous ArticleNext Article
Urednik časopisa EstetikPro. Nastavnik predmeta Farmakognozija i Kozmetologija u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi. Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije.