Kontakt telefon: 064/1926-149
Adresa: Miloša Pocerca 13/3, Beograd
Kozmetika

Mezoterapija bez igle

Mezoterapija je reč grčkog porekla mesos što znači u sredini i therapeia što znači medicinsko lečenje. Ovaj termin uveden je 1952 god. od strane francuskog lekara Michel Pistor-a. Ovaj postupak aplikacije prvenstveno je korišćen u terapiji smanjenja bola.

Mezoporacija

Mezoterapija predstavlja injekcionu ciljanu aplikaciju aktivnih komponenti u kožu i potkožno masno tkivo u terapijske i estetske svrhe. Kako se elektroporacijom postiže višestruko poboljšanje u pogledu količine i vrste aktivnih komponenti koje se mogu uneti preko kože, ciljano na regiju koju želimo, tako je i sam postupak dobio naziv mezoterapija bez igala.

mesoporation31-401x266Neinvazivna mezoterapija ili dugačije nazvana mezoporacija je jedinstven metod dostave aktivnih supstanci u kožu baziran na četiri principa:

  1. Elektroporacija
  2. Elektrorepulzija
  3. Mehanički pritisak
  4. pH gradijent

Ćelijska membrana predstavlja barijeru za transport većine hidrosolubilnih molekula zbog hidrofobne prirode delova lipidne barijere. Primenom kratkih i jakih električnih impulsa ćelijska membrana postaje permeabilnija za ulaz različitih molekula, što se može iskoristiti za unos različitih lekova ili gena u ćeliju. Ovaj proces je nazvan elektroporacija zato što se veruje da se formiraju pore na membrani zbog indukovane transmembranske voltaže preko praga kritične voltaže (između 0.2 i 1 V). Veličina pora varira od 40 do 250 mikrona i otvorene su nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

mesoporationPovećana permeabilnost ćelijske membrane tokom aplikacije visoko voltažnih pulseva rezultuje povećanim transmembranskim transportom molekula koji pod drugim uslovima ne mogu da prodru u ćeliju.

Posle aplikacije električnih pulseva membrana se u potpunosti zatvara nakon primene odgovarajućih pulsnih parametara. Proces zatvaranja traje nekoliko minuta dozvoljavajući prolaz spoljnih molekula u ćeliju. Kada je električno polje suviše jako, za zadato vreme i broj pulseva, fiziološke promene ćelije postaju prevelike za popravku tako da ćelija gubi suviše od svoje strukture  što dovodi do njene smrti.

Da bi deo tela bio provodnik struje i da bismo tako zatvorili kolo struje neposredni kontakt se ostvaruje preko elektroda. One se postavljaju na završnim izvodima generatora električne struje. Kao i kod aparata Mesoperation2za elektroforezu i na aparatima za elektoporaciju postoje aktivna i pasivna elektroda. Aktivna elektroda je u obliku olovke (za elektroporaciju) a pasivna pločasta. Druga aktivna elektroda u obliku valjka sa rolerom koristi se za unos aktivnog principa u kožu elektrorepulzijom nakon izvršene elektroporacije.

 

mesoskin-228x228

Na tržištu postoji veliki broj aparat za mezoterapiju oni mogu imati jednu ili više aktivnih elektroda različitih veličina kako bi se mogli tretirati različiti delovi tela, svakako imaju pasivnu elektrodu koja se može fiksirati na ruku ili vrat ili je klijent može držati u ruci. Dizajn elektroda i aparata zavisi od proizvođača.

 

Postupak aplikacije

imagesNakon čiščenja, inspekcije kože i utvrđivanja eventualnih kontraindikacija prisupa se primeni aparata. Pasivna elektroda se postavlja na deo tela suprotan od tretirane regije (najčešće leđa). Na kožu se nanosi aktivna supstanca koju želimo da unesemo. Aktivna elektroda se postavlja u kontakt sa kožom. Nakon startovanja aparata prenosi se velika količina koncentrovane energije. Dolazi do otvaranja velike količine novih „vodenih“ kanala tj. „elektropora“.

Broj elektropora opada eksponencijalno od mesta kontakta elektrode sa kožom i nakon prestanka delovanja električne struje. Zbog toga je neophodno pomerati elektrodu ravnomerno i brzo po regiji koju želimo da tretiramo.

Da bi se postigao ujednačen efekat aparata na kožu aktivnu elektrodu treba pomerati po kvadratastoj šemi regije koju tretiramo.

Nakon isteka 1,5 do 2 minuta, olovka elektroda za elektroporaciju zameni se elektrodom sa električnim nabojem. Zahvaljujući otvorenim elektroporama i naelektrisanju elektrode sa kojom radimo dolazi do povećane penetracije aktivne supstance. U tretiranu regiju se sada mogu uneti i molekuli i joni čija je veličina od 40 do 250 mikrona. Optimalna veličina je 40 mikrona.

Primena mezoterapije

Mezoterapija pruža mogućnost široke primene u aplikaciji različitih aktivnih komponenti u rešavanju različitih problema, postoje brojne studije koje pokazuju pozitivna dejstva određenih aktivnih supstanci u terapiji celulita, ožiljaka, alopecije, fotostarenja i antiaging tretmanima idr.

mesoporation2Prednosti mezoterapije u terapiji su višestruke, tretman se vrši ciljano na regiju koja je ugrožena butine, stomak, glutealna regija, lice, čelo idr., mogu se uneti veće količine aktivnih supstanci (do 99%)  koje deluju na metabolizam masti, sintezu kolagena, sintezu melanina, epitelizaciju, hidrataciju i duge bez oštećenja kože. Postupak je bezbolan i minimalno invazivan (3).

Aktivne komponente koje se koriste mogu biti pojedinačno pakovane ili pomešane u takozvane koktele a najčešće se primenjuju hijaluron, kolagen, enzim Q10, vitamini A, C, E,B,  kofein, ginko biloba i drugi.

Preporučeni broj tretmana je 8 do 10 u seriji sa razmakom od nedelju dana između tretmana zavisno od dela tela koji se tretira.

Kontaindikacije su:

pejsmejker,bolesti miokarda, epilepsija, trudnoća, botoks (elektroporacija se ne sme raditi 30 dana nakon aplikacije botoksa a nakon toga ne sme se raditi na regiji na kojoj je aplikovan botoks), 40 dana nakon hirurških intervencija, herpes zoster, koža tretirana srednje dubokim i dubokim pilinzima, papulo – pustulozne akne, dijabetis koji nije pod kontrolom, ekcem, dermatitis, maligniteti i sumnja na malignitet, tetovaža na mestu aplikacije, vaskularne povrede, povrede kontinuiteta kože, regije sa metalnim implantima, regija oka i obrva.

 

 

 

 

Previous ArticleNext Article
Urednik časopisa EstetikPro. Nastavnik predmeta Farmakognozija i Kozmetologija u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi. Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije.