Kontakt telefon: 011/2685-398
Adresa: Miloša Pocerca 13/3
Kozmetika

Terapija kiseonikom

fotografija Milica Ignjatovic  Piše: Milica Ignjatović

Oksigenoterapija ili terapija kiseonikom je terapija koja se zasniva na pozitivnom dejstvu medicinskog čistog kiseonika u ispravljanju narušene smanjene  koncentracije kiseonika (hipoksije) u ćelijama i tkivima.

Dugi niz godina terapija čistim kiseonikom koristi se u medicini radi lečenja hipoksije. Zavisno od indikacije medicinski kiseonik može se koristiti u većim ili manjim koncetracijama, a koristi se u lečenju upale plića, akutnih teških astmi, edema pluća, ciroze jetre, trovanja ugljen monoksidom, trovanja bojnim otrovom, opekotina, rana, psorijaze itd.

hiperbarična komora
hiperbarična komora

 

Kiseonik se u medicinske svrhe aplikuje preko nazalne sonde, maske i u okviru hiperbarične komore.

Veoma važno je dobro dozirati kiseonika i da su pacijenti pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja kako bi se izbegle komplikacije koje mogu nastati usled predoziranja.

Tokom primene kiseonika u medicinskim tretmanima upale pluća i drugih indikacija koje sam već navela zabeleženo je da primena kiseonika daje izvanredne rezultate u pogledu zarastanja rana i revitalizacije kože. Zbog toga je terapija kiseonikom počela da se primenjuje i u kozmetičkoj nezi kože.

 

Primena kiseonika u nezi kože

Primena kiseonika u kozmetici zasniva se na njegovom pozitivnom dejstvu u pogledu revitalizacije kože. Današnji način života u gradovima, boravak u zatvorenim prostorijama, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje i druge loše navike modernog načina življenja, sunčanje, hladnoća i drugi faktori negativno utiču na izgled kože. Koža je žućkaste boje, nedovoljno hidratisana, skolna boranju.

U svrhu revitalizacije kože kiseonikom prvo su patentirane linije kozmetičkih preparata sa aktivnim kiseonikom koji imaju za cilj da ćelijama kože dostave kiseonik koji im je neophodan. Ukoliko ćelija ne dobije dovoljnu količinu kiseonika ona umire prevremno a to loše utiče na izgled kože.

Savremeni kozmetički tretmani se pored primene ovih preparata upotpunjuju ili u potpunosti zamenjuju primenom aparata koji proizvode čist kiseonik koji se pomoću posebnih mlaznica u obliku pištolja usmerava na kožu lica, vrata i dekoltea.

Ovi savremeni aparati pružaju mogućnost primene čistog kiseonika ili mešavine vode, kiseonika i aktivnih materija.

Aplikacija i dejstvo

DERMO%20OXY5%20copy-800x800
aplikacija kiseonika i seruma

Čist kiseonik se aplikuje preko dve vrste mlaznica na kožu, pomoću jedne na kožu se deluje samo čistim kiseonikom i ona je u obliku pečurke dok  je druga mlaznica ima rezervoar u koji se dodaje fiziološki rastvor i biostimulativni aktivni sastojci u vidu hidrosolubilnog seruma.

Na levoj slici prikazana je aplikacija kiseonika i seruma, vrlo važno je da serum bude hidrosolubilan kako se mlaznica ne bi zapušila vremenom. Količina seruma koja se doda u dozer je ista količini seruma koju bi ste inače aplikovali utrljavanjem na kožu 2 do 3 ml a zatim se kontejner napuni destolovanom vodom ili fiziološkim rastvorom. Tokom ovog protokola pored dejstva kiseonika imamo i pozitivno dejstvo  odabranog seruma. Tretmani sa kiseonikom se mogu kreirati na različite načine ali ja volim da počnem sa aplikacijom seruma a zatim da tretman nastavim aplikacijom čistog kiseonika.

Primenom kiseonika pomoću mlaznice u vidu pečurke (sl. desno) kiseonik se aplikuje pod blagim pritiskom, usled dejstva mlaza kiseonika dolazi do masaže površinskih slojeva kože što dovodi do poboljšanja dotoka krvi i bolje oksigenacije tkiva.  Usled poboljšanja oksigenacije kože dolazi do dramatičnog poboljšanja izgleda kože u pogledu bora, boje i teksture kože.

DERMO%20OXY4%20copy-800x800

Ovim tretmanom se ishranjuju ćelije kože, stimuliše se njihov metabolizam,ubrzava keratinizacija,  sinteza kolagenih i elastičnih vlakana, poboljšava se cirkulacja, hidratacija kože, koži se pruža podrška u borbi sa slobodnim radikalima.

Samo dejstvo primene kiseonika se upotpunjuje dodavanjem vode i aktivnih rastvora, što nam omogućava bolju hidrataciju kože kao i bolju podornost aktivnih sastojaka iz seruma.

Za ovu terapiju koriste se vodeni serumi a izbor seruma je na teraputu u zavisnosti od tipa i stanja kože klijenta.

Za sam tretman neophodno je kožu pripremiti pilingom, zavisno od kože klijenta možemo raditi različite vrste pilinga. Ukoliko tretiramo masnu kožu može se uraditi mehanički piling inteziviran frimatorom ili pak mikrodermoabrazija. Ukoliko se radi o tretmanu senilnoatrofičnih koža pripremu možemo uraditi gomaž – kotrljajućim pilingom ili ultazvučnim pilingom.

Kiseonik se aplikuje laganim kružnim pokretima, ukoliko radimo sondom sa čistim kiseonikom možemo prelaziti i preko obrva i kapka, preko usana, vrata i dekoltea. Tretman kiseonikom može se raditi i na grudima jer dovodi do poboljšanja tonusa kože.

Ono što me najčešće saradnici pitaju je da li radim masažu lica, vrata i dekoltea nakon terapije kiseonikom? Ukoliko se radi terapijsi tretman kiseonikom kod masne kože, ne primenjuje se klasična masaža ali se može primeni Pospelova i Žakeova u trajanju od 10 min ili limfna drenaža. Što se tiče kože zahvaćene senijumom ili pušačkih koža radim masažu ali ne zbog dejstva masaže, već najviše iz razloga što su naši klijenti naviknuti da je masaža sastavni deo tretmana, kod rozacee uradim limfnu drenažu a dok stoji maska može se u raditi klasična masaža vrata i dekoltea ukoliko nije narušena kapilarna mreža dekoltea.

Sam tretman se završava aplikacijom maski i kreme, koju masku će te izabrati to zavisi od vas ili kože klijenta. Mogu i ne moraju da se primenjuju maske iz kiseonik linijasa, ali je negde svakom klijentu neophodna hidratacija. Kod posnih koža, senilno atrofičnih koža bolje je aplikovati krem maske kao bi se postigao bolji efekat hidratacije dok kod kombinovanih koža lepe efekte daju pill off maske. Izbor maske je na kozmetičaru zavisno od stanja kože i da li se klijent samo neguje ili se kiseonik primenjuje terapijski u seriji.

 

Za koga su namenjeni ovi tretmani

Tretman kiseonikom odgovara svim tipovima kože a posebno se preporučuje kod senilnoatrofične kože, kože sa hiperpigmentacijama, fotoostarele kože, kože sa oslabljenom cirkulacijom, rozaceea, kod pušača.

Ovim tretmanom se ishranjuju ćelije kože, stimuliše se njihov metabolizam, sinteza kolagenih vlakana, poboljšava se cirkulacja, hidratacija kože.

Mogu se izvoditi samostalno ili u sklopu bioloških tretmana, pojedinačno ili u seriji tretmana.

Terapija kiseonikom nije samo savremena terapija u otklanjanju bora već je ona značajno terapijsko sredstvo koje može pomoći u procesu zarastanja rana nakon povreda ili hirurških intervencija. Može se koristiti takođe u procesu oporavka kože nakon dermoabrazije i dubokih hemijskih pilinga, kako bi se koža što pre oporavila i kako bi se klijenti što pre vratili svakodnevnim aktivnostima. Terapeutska doza kiseonika takođe može pomoći u lečenju infekcija, u terapiji akni, peruti, atopiskog dermatitis – ekcema.

 

Previous ArticleNext Article
Urednik časopisa EstetikPro. Nastavnik predmeta Farmakognozija i Kozmetologija u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi. Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije.