Kontakt telefon: 011/2685-398
Adresa: Miloša Pocerca 13/3
Dermokozmetika

Voćne kiseline i hemijski piling

Piše: Hermina Ćosić

Strukovni kozmetičar estetičar

U salonu klijenti vrlo često traže tretman voćnim kiselinama. Čuli su od drugih kakva koža može biti posle tretmana, da sam tretman kratko traje, nije preterano ni skup itd. Tretman je postao i popular kao tretman u pauzi za ručak.

Ono što klijenti ne znaju je kakve posledice nestručno izvođenje tretmana može da ima. Zato se uvek postavlja pitanje kome je potreban ovaj tretman, ko ga izvodi i kako ga izvodi?

Ja ću se malo pozabaviti time šta se dešava sa kožom tokom izvođenja procedure.

tretman_vocnim_kiselinamaAlfa-hidroksi kiseline (AHA) poznatije pod imenom voćne kiseline spadaju među najstarije kozmetičke sirovine. To su organske kiseline koje u molekulima pored karboksilne imaju jednu ili više hidroksilnih grupa. Predstavnici grupe voćnih kiselina su glikolna, mlečna, vinska, jabučna i bademova kiselina. Glikolna kiselina se dobija iz šećerne trske, mlečna iz fermentisanog mleka, jabučna iz jabuke, bademova iz ekstrakta gorkog badema i vinska iz fermentisanog grožđa. Mlečna kiselina i njene soli čine jedan od puferskih sistema kože, što znači da održavaju pH kože u fiziološkim granicama. Takođe, ulaze u sastav vlažećih faktora kože. Primena voćnih kiselina datira još iz vremena Kleopatre, koja se kupala u kozijem mleku. Za vreme vladavine Luja XV dame su za umivanje koristile staro vino. Smatra se da je 1992. godine plasiran prvi proizvod sa voćnim kiselinama.
Alfa-hidroksi kiseline imaju sposobnost da prodiru u kožu duž njenih slojeva, dok kiseline sa dužim ugljovodoničnim nizom slabije prodiru. Koje će dejstvo biti dominantno i kojim će intenzitetom delovati kiseline na kožu zavisi od više faktora
● molekuske mase aplikovane kiseline
● hemijske i fizičke karakteristike kiseline
● nosača koji je upotrebljen za izradu preparata
● koncentracije kiseline
● pH vrednosti preparata
● koji se drugi pomoćni sastojci nalaze u preparatu

blog_ODQzO
Alfa-hidroksi kiseline se koriste kao terapijsko sredstvo za hemijski piling kože u vrlo visokim koncentracijama od 30 do 70%. U kozmetičkim salonima se, ipak, preporučuje primena kiseline do 40%. U zavisnosti od koncentracije kiseline, pH vrednosti preparata, vrste kiseline i trajanju samog tretmana, piling voćnim kiselinama može biti površinski i srednje dubok.
Voćne kiseline nalaze široku primenu u salonima za negu, sa obzirom na to da se različiti problemi na koži lica i tela mogu tretirati njima. Aplikovane na koži voćne kiseline ispoljavaju sledeća dejstva:
● keratolitičko – dovode do slabljenja kohezionih sila u rožastom sloju
● smanjuju broj orožalih, a povećavaju broj živih ćelija u epidermu
● emolijentno – omogućavaju apsorpciju vode u površne među ćelijske prostore
● povećavaju debljinu granuloznog sloja epiderma
● stimulišu aktivnost fibroblasta i produkciju kolagena
● poboljšavaju cirkulaciju u dermu
● otklanjaju promene izazvane poremećajima pigmentacije
● smanjuju dubinu sitnih bora
● glačaju pore
● poboljašavaju opšti izgled kože

rosa_aha.gif
Dejstvo AHA se ispoljava i 2-3 nedelje nakon aplikacije, manifestuje se tanjenjem epiderma i popravkom površine kože.
Voćne kiseline se ne primenjuju kod osetljive i iritirane kože, rozacee, kožnih alergija.

Kiseline o kojima ja mogu da govorim jer sam imala prilike da ih najčešće koristim u salonu su Biodroga MD kiseline.

Više o ovim kiselinama pročitajte u trećem broju časopisa EstetikPro.

Previous ArticleNext Article
Urednik časopisa EstetikPro. Nastavnik predmeta Farmakognozija i Kozmetologija u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi. Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije.