Kontakt telefon: 011/2685-398
Adresa: Miloša Pocerca 13/3
Dermokozmetika

Voda izvor života i lepote

 

Piše: Mia Ranđelović Djujić

Značaj vode za estetski izgled i prevenciju starenja kože

Činjenica da život počinje u vodi, odnosno da se beba razvija u vodenoj sredini, govori o značaju vode za ljudski organizam. 70% ukupne telesne mase odraslog čoveka čini voda. Sadržaj vode se tokom života smanjuje tako da u starijem životnom dobu taj sadržaj iznosi oko 50 % ukupne telesne mase. Promene količine vode kako u celom organizmu, tako i u koži, prate promene u izgledu tela i same kože koje su estetski nepoželjne.
Jedrina, zategnutost, mekoća, glatkoća, ružičasta boja i diskretan sjaj su atributi lepe i zdrave kože, a direktno zavise od količine i rasporeda vode u njoj. Na količinu i raspored vode tokom života utiču razni endogeni i egzogeni faktori kao što su hormonski status, bolesti, ishrana, profesija, stilovi življenja, navike, klimatski faktori itd.
Rezervoar ili depo vode u koži, nalazi se u dermu odakle procesom difuzije dospeva u površinske slojeve kože od kojih nam je za spoljašnji estetski izgled najvažniji kornealni, površinski, odnosno sloj koji vidimo golim okom. Od procenta vode koji se nalazi u kornealnom sloju (više od 10%) zavisi da li će koža biti normalno hidratisana, suva ili dehidrirana. Subjektivni znaci dehidratacije su osećaj zatezanja i blagog pruritisa (svraba), a objektivno se na koži mogu uočiti deskvamirane ćelije – perutanje.
Jako je važno naglasiti, da je podjednako značajna količina vezane vode u dermu (rezervoaru) kao i obezbeđivanje uslova na površini kože koji neće dozvoliti da voda nekontrolisano isparava u spoljašnju sredinu.
Na površini kože nalazi se hidrolipoidni film koji se najprostije rečeno sastoji od sekreta lojnih i znojnih žlezda. Taj film koji oblaže kožu sprečava isparavanje vode sa površine kože. Naravno da je on u mnogo debljem sloju zastupljen kod masnog tipa kože, dok ga kod suvog tipa ima znatno manje. S toga osobe sa suvim tipom kože imaju potrebu da koriste što masnije preparate jer na taj način prave veštački barijerni film. Naše ruke su u najvećem slučaju izložene uticaju hemijskih supstanci (pranje sapunima, deterdžentima) koje narušavaju prirodni hidrolipidni film i zahtevaju konstantnu primenu emolijentnih kremova.
Što se tiče količine vezane vode u dermu, ona direktno zavisi od kapaciteta za vezivanje vode samih vezivnih vlakana (kolagena i elastina), ali i od glukozaminoglukana tj. čuvene hijaluronske kiseline koja je poznata po tome da je u stanju da veže toliku količinu vode da se njena zapremina poveća i do hiljadu puta. Ta dragocena supstanca, sastavni je deo ekstracelularnog matriksa, odnosno okružuje sve ostale elemente koji ulaze u sastav derma (dlaka, krvni i limfni sudovi, vezivna vlakna) i od njene količine odnosno količine vezane vode zavisi debljina same kože. Iz tog razloga je suvi tip kože uvek tanji pri palpaciji i brže stari, dok je masni tip kože deblji i sporije stari. Prosto rečeno, prvi znaci starenja kože poput prvih bora, opadanja tonusa i promene u boji kože, direktno zavise od količine vode u celom organizmu od čega u velikoj meri zavisi i količina vezane vode u dermu kao i njegov volumen. Senilnoatrofična koža je specifičan oblik suve kože.
Iz svega gore navedenog nije teško zaključiti da je voda od izuzetno velikog značaja za estetski izgled i zdravlje uopšte.
Hidratacija je svakako jedan od osnovnih tretmana u kozmetičkim salonima i jednako je značajan za sve tipove kože u prevenciji starenja. Primenjuje se u toku svih godišnjih doba mada koža ima najveću potrebu za hidratacijom u toku zimskog perioda jer suv vazduh u prostorijama, vetar, hladnoća doprinose brzom isparavanju vode sa površine kože. Takođe je neophodno rehidrirati kožu nakon leta kada procenat vode u kornealnom sloju opadne zbog izlaganja kože sunčevim zracima. Pored tretmana hidratacije koji se primenjuju u kozmetičkim salonima, izuzetno je važna i pravilna kućna nega.
Na našem tržištu postoji jako veliki broj kozmetičkih brendova i većina njih ima svoje linije za hidrataciju kao i produženu negu za kućnu upotrebu.

Previous ArticleNext Article
Urednik časopisa EstetikPro. Nastavnik predmeta Farmakognozija i Kozmetologija u Farmaceutsko-fizioterapeutskoj školi. Diplomirani farmaceut specijalista kozmetologije.