Categories
Obaveštenja

Pravilnik o sanitarnim uslovima u kozmetičkom i frizerskom salonu

Dana 30. Januara zvanično je objavljen PRAVILNIK O POSEBNIM SANITARNIM USLOVIMA KOJE MORAJU DA ISPUNE OBJEKTI U KOJIMA SE PRUŽAJU USLUGE ODRŽAVANjA HIGIJENE, NEGE I ULEPŠAVANjA LICA I TELA (Sl. glasnik RS br. 8/19) osnovni tekst na snazi od 16/02/2019 , u primeni od 16/02/2019.

Pravilnik je praktično već stupio na snagu i u njemu će te videti da postoje brojne izmene o kojima smo već govorili. Ono za šta smo kao Udruženje uspeli da se izborimo sa našim timom pravnika je to da u sam pravilnik ne mogu ući bilo kakve zabrane obavljanja usluga već se samo mogu definisati uslovi u kojima možemo obavljati svoje usluge. Tako da je sporan deo koji se nalazi u Stručno metodološkom uputstvu o antiejdžingu u ovom pravilniku praktično izostao. U kozmetičkim salonima mogu se sprovoditi kozmetičke procedure i primenjivati aparati koji imaju potvrdu da su kozmetička sredstva.

Pravilnik donosi novine o načinu edukovanja kozmetičara. U članu 9 ovog pravilnika stoji:

Lica koja pružaju usluge u objektima stručno su osposobljena za rad i poseduju dokument formalnog obrazovanja ili sertifikat o neformalnom obrazovanju i završenoj obuci izdat od strane ustanove koja ima status javno priznati izvođač aktivnosti obrazovanja odraslih i završenu javno priznatu obuku.

Diplome, uverenja, javne isprave, licence i uputstvo za korišćenje aparata u objektima iz člana 1. ovog pravilnika izloženi su na vidnom mestu u objektu u kojem se pružaju usluge održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela. Vlasnici aparata obezbeđuju obuku zaposlenih za rad, što se potvrđuje odgovarajućom potvrdom ovlašćenog distributera. Potvrda o stečenom obrazovanju mora biti javno i vidno istaknuta.

Po prvi put pravilnik uvodi red u način korišćenja solarijuma. Zabranjeno je korišćenje solarijuma maloletnim licima, dok odrasli moraku potpisati pisani informisani pristanak. Definisani su i delovi u vezi zamene lampi i ko je odgovorno lice. Na solarijumu mora stojati natpis „UPOTREBA SOLARIJU MOŽE IZAZVATI RAK KOŽE “.

Sajt Ministarstva zdravlja je trenutno u izradi tako da tekst pravilnika možete jedino naći na sajtu http://www.overa.rs/pravilnik-o-opstim-sanitarnim-uslovima-koje-moraju-da-ispune-objekti-koji-podlezu-sanitarnom-nadzoru.html

Za sve informacije u vezi sa izmenama, obukama, prekvalifikaciji i sticanja validne kvalifikacije za rad možete nas kontaktirati na inbox@estetikpro.rs

Pravilnik o poseb. usl. .. održavanja higijene, nege i ulepšavanja lica i tela

Informisani pristanak korisnika solarijuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *